tisdag, november 08, 2005

TV4 börjar sända "Commander in chief"

Höstens största tittarframgång bland nykomlingsserierna i USA, "Commander in chief" där Geena Davis gör rollen som USA:s första kvinnliga president, har köpts in av TV4 och kommer att börja sändas tidigt nästa år. Serien, som jag själv här på 43 minuter tidigare liknat vid ett "Vita huset" i lightformat, har setts av runt 16 miljoner amerikaner varje vecka, och har alltså ungefär dubbelst så många tittare som "Vita huset" har nu för tiden.

I "Commander in chief" gör Geena Davis rollen som Mackenzie Allen, från början obunden vicepresident i en republikansk administration, ditsatt som en sorts marionett för att locka röster från traditionellt demokratiska sympatisörer. När så presidenten avlider i sviterna av en hjärtinfarkt förväntas det inom partiet att Allen ska avsäga sig sin post, och bana väg för Nathan Templeton (Donald Sutherland), majoritetsledare i representanthuset, som ny president. Men eftersom han är ett högerspöke av extrema mått, så vägrar hon att göra dem till viljes under mer eller mindre kuppartade former. Och voila - USA har fått sin första kvinnliga president.

Sex avsnitt har hittills sänts av serien i USA (sjunde i kväll). Dessa sex avsnitt var de som skaparen Rob Lurie hann göra innan ABC bestämde sig för att anlita Steven Bochco som exekutiv producent för serien istället. Det ska bli intressant att se om han kan dra åt tumskruvarna en aning, och göra det här politiska dramat vassare. Det har varit lite väl mycket fokus på presidentens familj och en smula konturlöst hittills. Mackenzie Allen har framställts som en ängel, och Nathan Templeton som en djävul. Lite mer användande av gråskalor vore välkommet.