måndag, oktober 31, 2005

SVT blundar och försöker vrida klockan bakåt

SVT har den här hösten tagit beslutet att låta prestigeserien "Vita huset" sändas i digitalkanalen SVT24. Först någon gång i januari börjar avsnitten (som då är nästan ett och ett halvt år gamla) visas på "vanlig" tv. Beskedet om det här konstiga agerandet är inte nytt och har stötts och blötts på en del mer politiskt inriktade bloggar redan, men nu vill jag också stämma i bäcken. För det är rent ut sagt bara jävligt korkat gjort. Och det är inte det enda korkade som SVT gjort i serieväg det här året:

I början av juli gick SVT:s pressavdelning ut och meddelade stolt att de skulle börja sända "Veronica Mars", en serie som jag orerat mig blå om vid flera tillfällen på 43 minuter. Sändningsstarten angav de till ... ja just det, någon gång i januari. Avsnitten är då nästan ett och ett halvt år gamla.

Varför i hela fridens namn agerar SVT på det här sättet? Till skillnad från alla de andra svenska kanalerna, så har de ju faktiskt TVÅ marksända sådana. Nog borde det väl finnas plats i tablåerna för att visa serier innan det börjar växa mossa på dem? Har de fortfarande inte insett att det år 2005 finns något som heter internet? Som innebär att en stor del av den tv-intresserade publiken redan har full koll på höstens nya serier och senaste trender från USA? Som kanske inte har lust att vänta 18 månader för att se den där serien de läst så mycket om?

I fallet med "Vita huset" blir det extra löjligt. Avsnitten som just nu visas i USA är en direkt spegling av det verkliga politiska skeendet i Washington, det är till och med så att handlingen i "Vita huset" ligger en smula FÖRE verkligheten, i och med att läckan i det fiktiva Vita huset fick sparken en vecka innan det verkliga Vita huset gjorde sig av med vicepresidentens stabschef i den pågående utredningen om vem som läckt hemligstämplade uppgifter till pressen. De avsnitten kommer svenska tv-tittare utan tillgång till SVT24 att få se i... ja, mars 2007 om de håller fast vid sitt nuvarande sätt att se verkligheten.

Men har det inte alltid varit så här? Jo, det har det kanske, men det är ingen ursäkt, inte år 2005. Okej att det tar tid att få in serier från betalkanaler som HBO i tablåerna eftersom svenska betalkanaler som Canal Plus har första tjing och ska visa säsongerna innan SVT kan lägga vantarna på dem (som i fallet med "Six feet under"), men när de andra kanalerna faktiskt blivit riktigt duktiga och insett att man måste ligga nära inpå USA-sändningen, ja då går SVT åt andra hållet och håller för öronen och låtsas som att inget har hänt i tv-landskapet.

För de andra kanalerna är ju bättre på det här. Kanal 5 ligger en halv säsong efter USA när det gäller storserier som "CSI", "Desperate housewives" och "The OC". TV3 ligger bara tre månader efter när det gäller visningarna av exempelvis "The closer", "The 4400" och "Cityakuten".

Och bäst i klassen är, på vissa sätt, TV4. På onsdag, när de visar avsnitt fyra av säsong två av "Lost", ligger de bara ett ynka avsnitt efter ABC:s sändningar i USA. Om de inte hade lagt in en Lena Philipson-dokumentär nästa vecka och sänt det femte avsnittet då istället, så skulle de faktiskt, för några timmar, ha varit i fas med USA, där det för närvarande är sändningsuppehåll i några veckor.

Men SVT tycker att det är säkrast att vrida klockan åt andra hållet. Orsaken vet de troligen inte ens själva.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Väl rutet!

01 november, 2005 00:43  
Anonymous tb said...

Kollar inte på sänd tv längre, laddar bara hem. Av de anledningar du anger. För mig handlar det om bekvämlighet och tillgång. Hade man kunnat köpa DVD:er snabbare så hade jag kanske gjort det. Men i dagsläget så är nedladdning oslagbart.

01 november, 2005 08:43  
Blogger Conan said...

Hear hear! Ibland är det som om SVT tror att det är 1984 igen och en hel nation bänkar sig framför "Razzel" eller "Falcon Crest" och inga alternativ finns, i evighet amen. Sättet de behandlar "Vita huset" är rent skamligt - och obegripligt, "Vita huset" är ju ett av få trumfkort de har kvar nu när fyran och femman lagt rabarber på gobitar som "Lost" och hemmafruarna.

Samtidigt var de (i synnerhet med SVT-mått mätt) ruggigt snabba med att köpa in "Extras" - bara ett par månader efter BBC. Så de kan ju när de vill.

Har du skickat inlägget till berörda chefer på SVT?

01 november, 2005 16:10  

Skicka en kommentar

<< Home