onsdag, januari 18, 2006

Itunes höjer tv-seriers tittarsiffror

Enligt amerikanska Tv Week har försäljningen av tv-serier via Itunes Music Store i USA lett till ökade tittarsiffror av den vanliga tv-sändningen i flera fall. NBC sägs vara övertygade om att den ökning "The office" sett bland publiken beror på Itunesförsäljningen, och en liknande effekt sägs kunna utläsas ur ABC-serierna "Lost" och "Desperate housewives" tittarstatistik.

Det sägs dock i artikeln att det är oerhört svårt att entydigt slå fast vad som ligger bakom de här ökningarna, många faktorer spelar in. Men eftersom NBC själva gått ut och sagt att de tror att Itunes är orsaken, så får man väl anta att de vet vad de pratar om.

Det här är intressant på flera sätt. Dels visar det att tv-bolagens initiala rädsla för att den här typen av försäljning skulle skada tittarsiffrorna var fel, vilket öppnar för att fler program görs tillgängliga, och förhoppningsvis även i andra format än för Ipodar på längre sikt. Dessutom ger det på vissa sätt nytt bränsle till den eviga frågan om hur nedladdningar, må det vara illegala eller legala, påverkar försäljningen av fysiska produkter, även om det inte riktigt är samma sak.

Försäljningen av tv-avsnitt (de kostar 1.99 dollar styck) via Itunes Music Store fungerar bara i USA, eller mer specifikt så måste man ha ett betalkort som är registrerat till en amerikansk postadress. Avsnitten blir oftast tillgängliga för försäljning dagen efter att de visats på amerikansk tv. Kanal 5 sa i höstas att de var intresserade av att sälja program på liknande sätt via svenska Itunes Music Store, men det har inte lett till något konkret ännu.

Apple meddelade förra veckan att de sålt åtta miljoner tv-avsnitt via Itunes Music Store. Populärast är "Lost", "The office", "Battlestar Galactica" och "Desperate housewives".

1 Comments:

Anonymous Fredrik said...

Konstigt att Knight Rider inte ligger ligger i topp. "Kit var är du?".

Btw här kan ni vaxa bröstet på den gode David.... www.waxhoff.com

18 januari, 2006 11:45  

Skicka en kommentar

<< Home