lördag, januari 14, 2006

Fox avrättar "Arrested development"

Nej, självklart är det inte så illa, men nära nog. Den sönderhyllade serien, som under sina tre år håvat in kritikerpris men aldrig blivit någon större publiksuccé, har dragits med nedläggningsrykten ungefär sedan pilotavsnittet visades. Efter 13 episoder av säsong tre och ett otal olika sändningsdagar och tider tyckte Fox att det slutligen fick vara nog. Fair enough, tv är ju business först och främst, och fyra miljoner tittare på ett nationellt tv-bolag är inte mycket, inte ens på Fox.

Men hade de inte kunnat avsluta seriens gång lite snyggare? För Fox har nämligen bestämt sig för att sända seriens fyra återstående avsnitt under en enda kväll i ett två timmar långt block. En fredagskväll, veckans näst sämsta tv-kväll. Ja ja, det hade ju kunnat vara värre. Mm, det är det också. De tänker nämligen sända det samtidigt som NBC visar invigningen av vinter-OS.

Visserligen är inte USA särdeles intresserat av vintersporter överlag och skiter högaktningsfullt i saker som backhoppning, skidåkning (åtminstone vår 'cross country'-variant, skidskytte tycker de är lite tufft på grund av gevären) och bob, men det finns en sak som amerikaner går igång på: konståkning. Jag har aldrig fattat varför, men konståkning är nästan som en religion i USA. Så i den mån de ens tittar på tv en fredagskväll, så kommer de att kolla in när konståkarna vinkar in i kameran från Turin.

Tråkigt, men nästan lite väntat. Och det hade ju kunnat vara värre, kanalen hade kunnat välja att strunta i att sända de sista redan färdiginspelade avsnitten, vilket ibland händer när nedläggningsbeslut kommer innan en serie visats klart (hände så sent som förra våren med den rätt underhållande ABC-deckaren "Eyes" till exempel). Nu minimerar de istället skadan eftersom de vet att ändå ingen kommer att kolla på deras kanal den här kvällen, så what the heck, varför inte visa den där konstiga serien om familjen Bluth?

Det har ryktats att någon kabelkanal, exempelvis Showtime, kanske kan tänka sig att köpa över "Arrested development" till sin kanal. Men än så länge har inget definitivt sagts i saken.

5 Comments:

Blogger carina said...

Åh, mitt hjärta fylls av sorg.
Hoppas Showtime tar över serien nu.

15 januari, 2006 00:26  
Anonymous Andy said...

AD är verkligen en rolig och smart komediserie som skiljer sig från de övriga i mängden som produceras. Varför den har så "få" tittare är ett mysterium. Amerikanarna som inte förstår sig på den sortens humor eller?

15 januari, 2006 15:10  
Anonymous Måns said...

andy, det var det dummaste jag hört. det är amerikaner som PRODUCERAR den sortens humor. Skulle det finnas fler svenskar som har "bättre humor" eller vadå?
Förresten har väl inte AD varit särskilt bra på sistone, märkligt nog. Kanske Fox gör rätt.

15 januari, 2006 15:40  
Blogger yabosid said...

Showtime kan inte uttala sig om man skall köpa in serien förrän FOX officiellt lagt ner den. Och faktum är att typen av humor som kräver att tittaren tänker lite sällan går bra i USA.

15 januari, 2006 23:42  
Anonymous Serpico said...

Kul och intressant debatt om detta på weirdscience.se ikväll, i kommentartråden efter Kjells väl brutala inlägg!

16 januari, 2006 00:10  

Skicka en kommentar

<< Home