söndag, september 25, 2005

Någon MÅSTE köpa in "Battlestar Galactica"

Redan i ett av mina första inlägg här på 43 minuter skrev jag om Sci-Fi Channels serie "Battlestar Galactica". I fredags kväll sändes det sista avsnittet av första halvan av säsong två (serien tar nu uppehåll till januari) med en sällan skådad cliffhanger, och jag vet att chansen är minimal - men snälla snälla inköpare, köp in detta mästerverk till serie till en svensk kanal.

Det fanns en stund under de tio avsnitt som sänts under sensommaren då jag kände visst tvivel. Jag gillar verkligen grundtanken i serien att den lilla spilra människor som överlevt attacken från cylonerna (ett robotsläkte som människorna själva en gång skapat) ger sig ut på en till synes tröstlös jakt efter den mytiska 13:e människokolonin som omnämns i de religiösa skrifterna - Jorden, men avstickaren till planeten Kobol där de skulle leta upp gudinnan Athenas grav för att med hjälp av Apollos pil finna vägen till den 13:e kolonin trampade vatten alldeles för länge, och blev en smula för new age-flummig för min personliga smak.

Men det som i mina ögon gjort "Battlestar Galactica" till en i sanning fantastisk serie är skildringen av vad som händer med människor när civilisationen fullständigt pulvriseras och allt hopp om överlevnad borde vara ute. Deras vacklande steg för att i kaoset som uppstår efter attackerna bygga upp en åtminstone någorlunda dräglig tillvaro i en alltigenom fientlig tillvaro är fyllda av felaktiga och ibland rent idiotiska beslut, men i botten finns en grund som säger att okej, mänskligheten är kanske inte alltigenom god, men vi gör så gott vi kan i alla fall.

Fredagens avsnitt var ett mästerstycke. Från att ha börjat i ren dur då besättningen på det omoderna krigsskeppet Galactica upptäcker att ett andra stjärnskepp - Battlestar Pegasus - överlevt cylonernas attack förbyts stämningen inom loppet av 20 minuter till djupaste moll, då de inser att det modernare skeppet Pegasus besättning valt ett avsevärt grymmare och mer militäriskt sätt att hantera verkligheten efter de traumatiserande attackerna. Man har inte direkt behövt vara ledamot av Svenska akademien för att fatta att det hela tiden funnits klara kopplingar mellan handlingen i "Battlestar Galactica" och USA:s agerande efter 11 september-attackerna, men i det senaste avsnittet kraschade två diametralt olika sätt att se omvärlden på rakt mot varandra på ett sätt som jag aldrig sett maken till i en amerikansk tv-serie. Och än bättre - jag såg aldrig frontalkollisionen komma innan den var ett faktum.

På en del sätt är det faktiskt sorgligt att "Battlestar Galactica" är en science fiction-serie. Per automatik kommer en stor del av tv-publiken att avfärda programmet, i synnerhet i länder som Sverige där genren alltid varit bespottad och hånad, men även i USA. Det är ju liksom inte på riktigt. Synd, för "Battlestar Galactica" säger mer om tillståndet i världen just nu än någon annan serie.

"Battlestar Galactica" var från början en miniserie, och utvecklades sedan till en "vanlig" serie. Miniserien och första säsongen finns att köpa på dvd. Dock finns inte den bästa versionen, med både miniserien samt första året i samma box, att köpa i Europa. Men den kan köpas från bland annat amerikanska Amazon.

9 Comments:

Blogger Simon said...

Håller med, men SVT fick nog lite dålig smak i munnen efter dom köpte in Star Trek: Enterprise och floppade totalt.

25 september, 2005 14:05  
Blogger repi said...

Instämmer oxå. Definitivt den bästa serien, alla kategorier, som går nu på tv.

26 september, 2005 00:14  
Anonymous Anonym said...

ett mästerstycke.. kunde inte sagt det bättre själv. tack för en utomordentlig analys.

26 september, 2005 12:56  
Anonymous Anonym said...

Kära SVT det mesta Sci-fi är för det mesta skräp. Men denna serie bryter mönstret och når ända upp till bästa serien som sänds just nu alla kategorier.

Ps Den är säkert inte så dyr att köpa in heller.

02 oktober, 2005 13:53  
Anonymous Anonym said...

http://www.imdb.com/title/tt0076984/

Den är dock inte helt ny den här serien.

12 oktober, 2005 00:21  
Anonymous Anonym said...

Har precis sett sista avsnittet av säsong 2 och detta är bland det bästa i serie väg jag nånsin sett. Till och min
"SciFihatande" fru sitter klistrad och nu kan vi inte vänta länge nog på fortsättningen. Tänk vad Svenska folket har missat.

24 oktober, 2005 23:21  
Blogger DREAD said...

Vi bor tyvärr i en världsdel som
både hånar och bespottar Sci-Fi
program och serier samt ser dem som mindre värda vilket inte bara är tråkigt för en annan som verkligen uppskattar en resa bort-
om tid och fantasi. Förutom
Battlestar Galactica så missar vi
andra klart lovande TV-serier som
sannolikt aldrig får se ljuset från svensk television. Jag tänker
då på serie titlar som Threshold, Invasion och Stargate Atlantis.
Jag säger som den anonyme insändaren "tack för en utomordentlig analys" om inköparna
tänkte som du ... tänk vilken rolig
TV värld vi alla skulle få uppleva.

03 november, 2005 21:42  
Anonymous Anonym said...

Nu har ju Kanal 5 visat miniserien i alla fall men den gick ju mitt i natten.
Konstigt att dom har råd att köpa in och sända på en sådan tid!

23 november, 2005 21:57  
Blogger Cyberwolf said...

I Finland på kanal Nelonen börjar man visa serien... men här hoppar man över miniserien? Hur sjukt kan det bli?

Dessutom sänds serien på fredagar vid midnatt vilket ger ännu mera träsmak i mun. Men serien är oundvikligen den bästa Scifi-serien på flere år. Långt bättre än Enterprise eller Firefly. Ja kanske första säsongerna av Farscape ändå är var lite bättre men den serien blev så dryg och uttöjd till slut att man bara inte orkade längre.

Däremot tycks historien (plotline) i BG fungera mycket väl, över mina förhoppningar och Scifi Channel tycks satsa stort på serien då de beställt en 20 avsnitts säsong av skaparna. Detta visar åtminstone at serien har åskådare!

06 januari, 2006 17:18  

Skicka en kommentar

<< Home