lördag, september 17, 2005

"Arkiv X"-lobbying i nya tv-dramer

Nu har den amerikanska tv-hösten börjat sparka igång ordentligt. Veckan som kommer drar de tunga drakarna igång ("CSI"-serierna, "Vita huset", "Lost", "Desperate housewives" och så vidare), medan flera nykomlingar startat den här veckan. Hittills har jag bara hunnit kolla in "Bones" och "Supernatural", där den tidigare följer i svallvågorna av alla "CSI"-kloner som startats på senare år, och den senare är en av fem (!) nya serier som hakar på "Lost"-fenomenet i höst.

Vi tar den senare först. "Supernatural" handlar om ett brödrapar som först och främst är på jakt efter sin pappa, som i sin tur gett sig av för att leta efter sin hustrus mördare, något han sysselsatt sig med i 20 år. Twisten är att hustrun dödades av ett spöke, vilket gjort att de båda sönerna under hela sin uppväxt uppfostrats till att bli regelrätta ghostbusters av fadern, som blivit besatt av tanken på att finna det väsen som i pilotens inledningsscen klistrat fast hans döende hustru i barnkammarens tak och därefter tänt eld på det. När nu fadern försvunnit blir det upp till det omaka brödraparet att ta upp jakten. Det första avsnittet innehöll en del klyschigheter när det kom till spökjagandet, men jag uppskattade ändå grundtanken i storyn, och kommer att fortsätta titta ett tag till. Men det vill sig till att en del fånigheter putsas bort ifall "Supernatural" ska bli långlivad.

"Bones" är baserad på rättsantropologen Kathy Reichs liv. Reichs är expert på människoben, något som kommer till stor nytta för FBI när de gräver upp sedan länge förmultnade lik. I serien heter huvudpersonen Dr Temperence Brennan (spelas av Emily Deschanel), och förutom att vara ett geni är hon också expert på diverse kampsporter, en hejare till prickskytt och skriver också romaner om sitt spännande liv under pseudonymen Kathy Reich. Vid sin sida har hon FBI-agenten Seely Booth, som spelas av den gamle "Buffy"-räven David Boreanaz. Booth anser inte att brott kan lösas av vetenskapsmän utan enbart genom hederligt polisarbete, vilket självklart leder till konflikter mellan de två.

Det första avsnittet av "Bones" var helt okej, ett gediget hantverk, men det måste nog till lite mer för att få serien att lyfta ordentligt. Det finns en gräns för hur många crime procedural dramas (sorry, det finns helt enkelt inget bra svenskt ord för det uttrycket tycker jag) det får plats i tablåerna, och än så länge har inte "Bones" visat upp något nytt som inte redan någon annan serie har. Men samspelet mellan Deschanel och Boreanaz funkade fint, och eftersom tv-världen behöver alla Mulder och Scully-par den kan få, så kollar jag gärna några gånger till.

Både "Supernatural" och "Bones" innehåller förresten konkreta "Arkiv X"-referenser i sina pilotavsnitt. Det pågår uppenbarligen ett sublimt lobbyarbete för att få den nya "Arkiv X"-filmen realiserad bland amerikanska manusförfattare. Bra. Det är hög tid.

2 Comments:

Blogger LipGloss bitch said...

Vet du något om ifall de här nya serierna kommer att visas på någon av de "vanliga" kanalerna 1-5, framöver?

17 september, 2005 19:57  
Blogger 43 minuter said...

Det är absolut inte omöjligt, men mig veterligen är det inget som är klart i nuläget i alla fall.

18 september, 2005 12:39  

Skicka en kommentar

<< Home