lördag, februari 18, 2006

VM högaktuellt trots OS

I den stora världen handlar det mesta om OS nu (även i min tv), men på 43 minuter har det mesta kretsat kring VM. Ja, världens bästa privatdeckare Veronica Mars alltså. Mitt i all hast ihopskrivna vredesutbrott över svenskarnas ointresse inför den coolaste serien av dem alla just nu (ja, förutom "Battlestar Galactica" då förstås) blev mäkta omdebatterat med nytt kommentarsrekord. Därtill har breven vällt in i mejlboxen också. "Veronica Mars" må dra en liten tv-publik, men intresset hos dem som kollar är desto större.

Några reflektioner kring kommentarerna:

Även om jag tycker att de svenska tittarsiffrorna (216000 i snitt på de fyra första avsnitten) är löjligt låga, så är de relativt sett HÖGRE än de är i USA. Omräknat på befolkning så motsvarar det en amerikansk publik på nästan sju miljoner, och några såna siffror har UPN aldrig varit i närheten av för "Veronica Mars". Faktum är att siffrorna stadigt legat under hälften av det, om jag inte minns fel. Så på det sättet skulle man ju kunna påstå att SVT gjort ett kalasjobb...

Som flera har påpekat kör SVT de fyra första avsnitten av "Veronica Mars" som ett maraton nästa lördag kväll, med start klockan 23. Så skippa utekvällen - eller gå hem tidigt - och titta ikapp på serien innan de ordinarie sändningarna fortsätter torsdag den 2 mars klockan 20.

Det är helt sant att "VM" är en serie som bäst avnjuts i sträck. Jag råder alla som har möjlighet att köpa första säsongen på dvd, det är en riktigt bra box. Serien innehåller en rejäl mängd trådar, och ibland kan det dröja fem-sex avsnitt innan gamla spår plockas upp igen, vilket ger att man ibland måste vara lika skärpt som Veronica för att hänga med. Och det är ju inte det lättaste.

Det har uttryckts farhågor kring Veronicas existens efter den pågående säsong två. Sammanslagningen av kanalerna UPN och WB till CW i höst kommer ju helt klart att medföra en pressad tablå, men jag är (nästan) övertygad om att "Veronica Mars" får en tredje säsong. Hon ska ju börja på universitetet i höst, den resan in i vuxenvärlden måste vi ju för sjutton få följa!

Nej, nu ska Anja åka störtlopp snart. Dags att sjunka ner i OS-soffan med andra ord. Men kom ihåg - OS håller bara på i två veckor, men VM finns för evigt.

Hm, det var nog den töntigaste slutkläm jag någonsin tryckt ur mig.

11 Comments:

Anonymous xani said...

Töntigt, but oh so true.

VM-fansen börjar snart att få Trekker-status, angående det du skrev om den angelägna lilla publiken som VM har. Själv tycker jag det är väldigt roligt så fort du hyllar denna serie, och hoppas du får med dig några ofrälsta in i VM-landet.

Tack för en trevlig blogg.

18 februari, 2006 17:53  
Anonymous Illyria said...

Inte för att jag avråder någon från att köpa dvd-boxen (do it!), men VM fungerar utmärkt att följa som en veckoserie också, det är så jag alltid följt den, inkluderat alla längre avbrott på UPN.

Att jämföra SVT:s tittarsiffror mot UPN känns inte helt rättvist heller, UPN är en liten kanal i USA och SVT är något mycket större i Sverige. Serien borde kunna ha fler tittare här!

18 februari, 2006 18:07  
Anonymous Dumburk said...

allvarligt talat, vad har hänt med din blogg? Du uppdaterar plösltigt så himla sällan o när du slutligen gör det så är det bara en massa om VM? Visserligen en bra serie men det visste vi väl redan? Var är tipsen, tankarna, detaljerna från senaste Lost osv osv.

18 februari, 2006 19:04  
Blogger 43 minuter said...

Illyria: Jämförelsen mellan UPN och SVT är visserligen haltande, men jag ville sätta "VM":s tittarsiffror i ett visst perspektiv. Och även om UPN är näst minst av USA:s sex networks tittarmässigt (WB är aningen mindre), så når UPN 85 procent av de amerikanska hushållen enligt Wikipedia.

18 februari, 2006 20:55  
Blogger 43 minuter said...

Dumburk: Visst, jag har varit sämre på att uppdatera den senaste månaden - och det finns risk att det fortsätter vara så eftersom jag haft lite svårt att tänka på sistone - men perspektiv tack. På de 13 inlägg jag gjort under februaris 18 första dagar har endast de två senaste handlat om Veronica, de före det har handlat om musik i tv-dramer, "Commander in chief", "Love monkey", "Night stalker", "Grey's anatomy", "In justice", "Grey's anatomy", svenska podd-tv-projekt, "CSI"-serierna, "Life on mars" och slutligen "Commander in chief" igen. Det är väl ändå GANSKA så bra spridning?

Men jag tar gärna emot tips och tankar om vad ni läsare skulle vilja läsa mer eller mindre om här, så fortsätt gärna komma med synpunkter.

18 februari, 2006 20:59  
Anonymous Emil said...

du ska såklart fortsätta på ditt inslagna spår! Din blogg har karaktär, man vet ung. vad du gillar och det är en kvalitet. Du och Weird Science kompletterar varandra så otroligt bra, väldigt olika men man följer bägge med samma intresse, och även när ni skriver om samma saker får man olika infallsvinklar på ett spännande sätt. Som när Häglund skrivit ner Lost och du hyllat den t ex. Ta ingen hänsyn till vad läsare vill och gillar, det är absolut inte det som är grejen.

18 februari, 2006 21:30  
Blogger H said...

Bästa serien just nu?

Nu ska vi inte överdriva

18 februari, 2006 22:27  
Blogger thomas said...

h >>> Det är verkligen ingen överdrift! VM är där uppe i ledartrojkan, tillsammans med Lost och The Shield (som verkar gå mot sin absolut bästa säsong så här långt).

19 februari, 2006 11:00  
Anonymous Niklas said...

Mycket av de dåliga siffrorna i USA den senaste tiden verkar bero på att de har en sån dålig lead in med South Beach. Så de vilar WM några veckor för att låta det komma efter Top Model istället.

Sen pratade ju CW, under den senaste pressturnén, om att de vill köra Gilmore Girls och WM bredvid varandra i den nya kanalen. Så jag tror inte det är någon fara än.

19 februari, 2006 12:02  
Anonymous xani said...

GG och VM på samma dag vore en dröm! Men skriv mer om GG! För du kan väl inte påstå att du inte följer världens bästa serie?! :P

19 februari, 2006 17:04  
Blogger Kunken said...

Väldigt dålig bild på Kristen.

21 februari, 2006 16:08  

Skicka en kommentar

<< Home