söndag, januari 08, 2006

Kronologi? Äh, sånt bryr sig ingen om.

Ja, det här är en sajt om tv-drama. Men jag är inte dogmatisk av mig, och har inga problem med att bryta mot gränserna litegrann om det är för ett gott syfte: I augusti gick den första av de sex nya Nesser-filmatiseringarna av Van Veeteren-böckerna upp på bio. Boken som var först ut var "Carambole", som handlar om ett brott där Van Veeterens kåkfararson Erich dör och där den pensionerade kommissarien sedan rusar runt som en ursinnig vilde genom hela filmen för att få fatt i sin sons mördare. En helt okej filmatisering, även om det så klart är vansinne att skala ner tjocka deckare till 90 minuter tv-film (för det är vad det är, även om den gick på bio).

I mitten av december släpptes så de två efterföljande filmatiseringarna, "Borkmanns punkt" och "Münsters fall", på dvd. Om man inte läst Nessers böcker, men med glädje sett "Carambole" på bio och därefter sett fram emot två nya filmer under granen vid juletid, torde man bli väldigt förbryllad när man stoppar in filmerna i sin dvd-spelare.

För såväl "Borkmanns punkt" som "Münsters fall" utspelar sig före "Carambole", de är bok två och sex i Nessers tiodelade Maardam-svit ("Carambole" är nummer sju). Det innebär att den tidigare döde Erich helt plötsligt lever, han sitter i fängelse men kämpar för att få lite ordning på sitt liv under en permission. Slutet är ljust, den tvivlande Van Veeteren återförenas med sin son och det verkar som att denne kanske kommer att få ordning på tillvaron när han kommer ut ur finkan. Men nej, det kommer han inte. Vi såg redan i augusti att Eva Moreno kommer att hitta honom mördad vid en vägkant, och Münster sedan tvingas meddela nyheten till Van Veeteren, som dessutom i "Carambole" är i full färd med att renovera sitt antikvariat, som han funderar på att köpa i "Borkmanns punkt". Dessutom är han sedan länge tillsammans med Ulrike, som han träffar i, just det, "Borkmanns punkt". Idioti.

Varför gör de så här? Varför visar producenterna publiken så lite respekt? Varför väljer man att bryta kronologin och visa film tre före film ett och två? Såväl "Borkmanns punkt" som "Carambole" vilar ju på Van Veeterens komplicerade förhållande till sin son, och det är en relation som såväl i bok- som filmform skildras väl. Men det blir ju helt meningslöst och ointressant att se när vi redan vet hur det ska gå. Idioti som sagt.

Jag antar att producenterna tänkt att "Carambole" är en 'större' historia, som bättre passar på bioduken. Det kan de mycket väl ha rätt i, men då hade de väl kunnat lämna "Borkmanns punkt" i fred istället, eller åtminstone påtalat situationen för publiken. Men det bryr de sig inte om.

När SVT inledningsvis hade rättigheterna till filmatiseringarna av Van Veeteren-böckerna, valde man att hoppa över "Borkmanns punkt", och gjorde tv-serier av "Det grovmaskiga nätet", "Återkomsten" och "Kvinna med födelsemärke" istället (bok ett, tre och fyra). Varför de gjorde det vet jag inte, men när nu SF/TV4 står för produktionen, så gör de den skadan ogjord men skapar istället bara större oreda genom sitt släppschema.

Visst, jag förstår att de vill göra sex filmer (man kan släppa två dvd-boxar med tre filmer i varje, den första trilogin är redan ute) - men det konstiga är att det innan den här filmatiseringsrundan fanns sju Van Veeteren-böcker kvar att välja mellan, och producenterna valde istället bort roman nummer fem, "Kommissarien och tystnaden". Om man filmat den och lämnat "Borkmann" i fred hade karaktärerna fått utvecklats på det sätt Håkan Nesser ursprungligen tänkt, och publiken hade sluppit sitta i mellandagarna och klia sig i huvudet. Men det är klart, då har de ju redan köpt eller hyrt filmen och pengarna är hemräknade för produktionsbolaget.

De sex nya Van Veeteren-filmerna kommer så småningom att visas på först Canal Plus och sedan TV4. De tre ännu ovisade filmerna kommer att dyka upp under 2006 - faktiskt i kronologisk ordning till och med.

4 Comments:

Blogger Fredrik Adolvsson said...

Dom gjorde något liknande med Liza Marklund-filmatiseringarna. Jag var mer än lovligt förvirrad när jag gick ut från andra filmen, där hon träffar mannen hon har relationsproblem med i första filmen. Eller där hon som ny på redaktionen har svårt att bli accepterad, medans hon var respekterad i första filmen.

Att välja en viss bok först bara för att den passar bättre på bioduken är helt okej, även om man väljer tidigar böcker senare, man kan ju faktiskt skriva om båda t ex dom där relationsgrejerna i filmerna så att det passar in. Att göra som producenterna i dom här fallen, kan inte skyllas på mycket annat än slapphet.

08 januari, 2006 16:07  
Blogger 43 minuter said...

Fast i Marklundfallet kan man inte skylla på filmproduktionsbolaget:

Liza Marklund skrev "Sprängaren" först, och därefter hoppade hon själv tillbaka åtta år i tiden och arbetade sig framåt kronologiskt med "Studio sex", "Paradiset" och "Prime time". Det är först den senaste Annika Bengtzon-deckaren, "Den röda vargen", som utspelar sig efter "Sprängaren".

08 januari, 2006 17:34  
Blogger Fredrik Adolvsson said...

Vet du, jag hade verkligen ingen aning om det. Får skylla på att jag egentligen är totalt ointresserad av Marklund, filmerna såg jag bara för att de skulle recenserars och dom fick mig, med eller utan kronologifaktor, inte att vilja läsa någon av böckerna heller.

Fast då uppenbarar sig ändå frågan; överrumplades läsarna på samma sätt, eller informeras dom om situationen i andra boken? För jag vill fortfarande påstå att det kunde skötas bättre än vad det gjorde.

I vilket fall kvarstår kommentaren. Åtminstone andra stycket :)

09 januari, 2006 10:56  
Anonymous Anonym said...

Du skrev att "De tre ännu ovisade filmerna kommer att dyka upp under 2006 - faktiskt i kronologisk ordning till och med" - det är en sanning med modifikation, då Carambole, filmen som alltså släpptes allra först, rent kronologiskt är den näst sista! Här är den korrekta ordningen, i vilken de faktiskt visades på TV4 under 2007, trot eller ej:

1. Borkmanns punkt
2. Münsters fall
3. Moreno & tystnaden
4. Svalan, katten, rosen, döden
5. Carambole
6. Fallet G

Håller fullkomligt med vansinnet med dessa hopp fram och tillbaka, samma sak var det först med Beck med Gösta Ekman (som också är i helt fel ordning i dvd-boxen) och sen med Beck med Peter Haber där film 8 visades som film 2 på bio innan de riktiga film 2-7 hade getts ut...

19 juli, 2010 06:33  

Skicka en kommentar

<< Home