torsdag, december 29, 2005

Nördarna härskar i tv-världen

Fast vad är egentligen en nörd i detta moderna tidevarv? Vad jag menar är att när mediacenterföretaget Home Media Networks lät göra en undersökning bland 1000 britter om vilka nedlagda tv-serier de saknade mest, så var resultatet slående: sex av tio hör hemma inom det breda spektra som inom tv kallas science fiction (det vill säga allt mellan himmel och jord som inte kan förklaras med vanlig vetenskap).

Topp tio ser ut som följer:

1. Star trek
2. Buffy the vampire slayer
3. Vänner
4. Pang i bygget
5. Blake's 7
6. Arkiv X
7. Babylon 5
8. Stargate
9. Seinfeld
10. The A-Team

Vad kan man utläsa av den här listan då? Tja, jag vet inte riktigt hur de 1000 personerna valts ut, men det känns lite konstigt att en genre som oftast blir bespottad av den stora massan ändå verkar saknas av flest. Eller så berättar den bara sanningen - inför andra är vi alla tråkiga realister, men hemma i garderoben har vi en affisch på Mr Spock.

Och suget efter Central Perk-vännerna verkar evigt, trots de tio år serien kablades ut. Överhuvudtaget är flertalet av namnen på listan långkörare. Kan inte publiken förstå när nog är nog? Jag menar, jag älskade "Arkiv X" över allt annat, men nio år var faktiskt mer än tillräckligt med tanke på hur serien haltade de sista två åren. Och sju år med "Seinfeld" var också mer än fullt tillräckligt. Och "The A-team"!? Fast det verkar på något sjukt sätt som att britterna har en sällsam fäbless just för den serien.

Märk sedan att det här är en brittisk undersökning. Min gissning är att den rätt obskyra brittiska sci-fi-serien "Blake's 7" skulle hamna rätt långt ner på saknad-listan i vilket annat land som helst.

BBC News skrev först.

Fotnot: Bilden - onördig så det förslår - är hämtad från 'The city on the edge of forever', kanske det bästa och sorgligaste-"Star trek"-avsnitt som någonsin gjorts.

2 Comments:

Anonymous Gourry said...

Stargate? Både Stargate SG-1 och Stargate: Atlantis håller fortfarande på. Varför är den ens med på listan?

29 december, 2005 16:57  
Anonymous Per said...

I love it when a plan comes together.

30 december, 2005 23:24  

Skicka en kommentar

<< Home