tisdag, januari 24, 2006

Tv-kartan ritas om i USA

Den amerikanska tv-marknaden krymper. Kanalerna WB och UPN, som båda funnits i cirka tio år och aldrig riktigt kunnat slåss mot de fyra stora (klassiska ABC, CBS, NBC samt uppkomlingen Fox), slår ihop sina påsar och startar från och med i höst kanalen The CW. Det betyder att WB-serier som "Supernatural", "Smallville", "Gilmore girls", "One Tree Hill" samt "Ewerwood" hamnar i samma tablå som UPN:s "Veronica Mars" och "Everybody hates Chris", förutsatt att alla serierna får grönt ljus för nya omgångar till hösten då, så klart.

Kommentarerna från USA om sammanslagningen, som blir ett 50-50-ägt bolag mellan CBS (UPN:s ägare) och Warner Brothers (som äger WB), är försiktigt positiva. Den direkta effekten blir att den nya kanalen kommer att nå en större del av befolkningen än de två kanalerna gjort var för sig, det talas om 95-procentig hushållstäckning, vilket torde innebära större möjligheter för att fäktas mot den stora kvartetten. Samtidigt blir det så klart trängre i tablån, någon eller några serier lär få stryka på foten. Orosmoln har siktats kring "Veronica Mars", som trots att den nästintill kramas ihjäl av kritiker har haft svårt att lyfta sig över en publik på fyra miljoner.

Själv tror jag dock att det här ökar chanserna för ett tredje år med fröken Mars. Tillsammans med "Supernatural", "Smallville" och "Gilmore girls" blir "Veronica Mars" den sista länken i en ypperlig kvartett riktad mot den unga amerikanska publiken.

2 Comments:

Blogger thomas said...

Fyra miljoner är väl helt ok för Veronica Mars? UPN har väl aldrig lockat några enorma tittarsiffror egentligen (inte som FOX med 'Idol' 30M+, till exempel). Förhoppningsvis kommer VMs tittarsiffror gå upp i och med att hon inte längre går upp mot 'One tree hill' (för det gör VM väl fortfarande?).

Jag vet inte om det stämmer men går inte VM samtidigt som 'Lost' också? Det är bara tufft motstånd liksom.

Hur som helst verkar UPN vilja satsa på VM, vi ska nog inte tolka in för mycket av att hon fick en veckas förlängt jullov. =)

24 januari, 2006 20:56  
Blogger 43 minuter said...

Hm, jag tror att det är så illa att jag tog i i överkant angående de där fyra miljonerna i tittarsiffror...

Jag tror också att det blir en tredje säsong, men det har mumlats om att det kanske inte kommer att ske. Inget konkret dock.

Visst är det så att "VM" sänds samtidigt som "Lost". Ingen fantastisk tablåläggning direkt.

24 januari, 2006 21:26  

Skicka en kommentar

<< Home