måndag, augusti 29, 2005

Dr House is in da house!

Ja ja, jag vet att det är en flåshurtig rubrik, men jag kan helt enkelt inte hjälpa det, inte när det gäller "House". På torsdag kväll klockan 22 är det äntligen svensk premiär i Canal Plus för en av senare års absolut bästa tv-serier. Hugh Laurie gör sitt livs roll som den elake, bitske, olycklige men ack så älskvärde Gregory House, en läkare som avskyr patienter (främst för att han inte är särskilt förtjust i dumma människor, ett epitet han lägger på sisådär 98 procent av befolkningen), men som samtidigt är väldigt intresserad av deras mystiska sjukdomar. Till sin hjälp har han ett team av unga handplockade läkare, som han älskar att mästra och överbevisa (genom att visa att de är dumma).

En del har redan skrivits i svensk press om "House". Dagens Nyheter hade en helt okej intervju med seriens skapare David Shore i dag, och Kjell Häglund har skrivit en lååång och välgenomtänkt text om serien på Weird Science. Jag tänker inte tillägga särskilt mycket om seriens kvaliteter för det känns fånigt att upprepa det andra redan skrivit, det vill säga att Hugh Laurie är briljant och att serien har högsta kvalitet in i minsta detalj. Se själva och bedöm om ni inte redan gjort det.

Jag är lite kluven till att Canal Plus rycker åt sig såna här serier. Visserligen tycker jag så klart att det är bra att en svensk kanal sänder den överhuvudtaget, men jag är av den åsikten att bra tv ska kunna ses av så många som möjligt. Skulle SVT, vilket vore den logiska kanalen för "House" enligt min mening, köpa serien nu drabbas vi av samma problem som i fallet med "Six feet under" - enorma väntetider innan serien kan visas. Okej, fallet med "SFU" är ju extremt eftersom SVT nu ligger två säsonger efter USA, men ändå.

Men det är väl ingen anledning att lägga sig ner och gråta. "House" börjar ju faktiskt på svensk tv på torsdag. Det är väl gott nog.

13 Comments:

Anonymous Kjell said...

Man borde kanske tillägga att om SVT skulle köpa House så skulle de INTE HA RÄTT att visa serien förrän efter ytterligare ett halvår. Betalkanaler ligger alltid först. Det är inte för att Canal+ varit "på hugget" som de kört serier tidigare än SVT utan för att avtalssystemet ser så ut: de amerikanska tv-bolagen säljer först till betal-tv-kanaler, först därefter kan bolag som SVT stå på tur.

29 augusti, 2005 23:31  
Blogger Conan said...

Fan vad peppad jag är på House efter tokhyllningarna här och på Weird Science. Jag ringde till SVT igår och frågade en inköpare om en del nya serier (bla Ricky Gervais Extras som SVT och TV4 just nu slåss om). Inköparen sa att House kommer på Kanal 5 eftersom de har långtidskontrakt med Fox. Sant? Vet Kjell (är det månne Häglund) mer?

01 september, 2005 13:45  
Anonymous Kjell said...

House på Kanal 5? Har ingen aning. Men det kan ju inte bli förrän en bra bit in på nästa år i så fall. Har du inte Canal+ kan du ju köpa hela säsong 1 i en briljant ny dvd-box.

Extras kommer på SVT redan om 7-8 veckor.

01 september, 2005 16:27  
Blogger 43 minuter said...

Den där uppgiften du fått från SVT angående Fox och Kanal 5 verkar ju lite konstig. Den enda Foxserie jag kan komma på som går på femman är "The OC", medan TV4 har "24", "Arrested development" och "That '70s show" (väl?). Och nya "Prison break" kommer på TV3 i vår, så ifall Kanal 5 har nåt sorts långtidskontrakt med dem, så gör de ju uppenbarligen inte särskilt mycket av det i alla fall.

01 september, 2005 16:36  
Anonymous Kjell said...

Om inte TV3 frångår sin princip att alltid sända alla serier i 4:3 i stället för 16:9 är detta ett starkt argument för att kolla Prison Break nu, nedladdat. Den MÅSTE ses i widescreen, den är väldigt filmisk, mycket vandrande panoreringar över de stora arkitektoniska ytorna som, på sätt och vis, spelar huvudrollen.
Någon (som orkar) borde påpeka detta för TV3. Är det billigare att köpa in, och sända, de croppade fullscreen-versionerna, eller vad är egentligen problemet?

01 september, 2005 16:46  
Blogger 43 minuter said...

Det här har jag ju egentligen inga belägg för, men jag har en känsla av att Kanal 5 och TV3 sänder fullscreenversioner av alla serier bara för att de tror/anser att "vanligt folk" inte har köpt widescreenapparater, och att de tror att det ska skrämma iväg publiken ifall de sänder serier med svarta remsor upp- och nertill. Det har ju alltid sänt långfilmer i fullformat, det är ju bara SVT som så länge jag åtminstone kan minnas har sänt film i gammalt fint brevlådeformat, eller vad man nu kallade det förr i tiden.

Det var ju inte särskilt länge sedan TV4 började med widescreen heller, om jag inte minns fel.

01 september, 2005 18:03  
Anonymous Kjell said...

Kanal 5 och Canal+ har ju samma ägare numera, så det kanske inte är osannolikt att House dyker upp i femman, när den rullat klart på Canal+?

02 september, 2005 10:41  
Blogger Conan said...

Well, kanske rörde jag ihop det, ni har ju uppenbart bättre koll. Har inte lyckats hitta House (annat än del 2 av säsong 1) på nätet men jag letar vidare, kanske kan nån vänlig själ rippa Canal+sändningarna och lägga ut.

Vad gäller 4:3-visningarna på trean och femman tror jag du har rätt, hemlige man bakom 43 minuter - de är nog rädda att alienera sig från Svenne Banan. Inte första gången de underskattar sin publik... Men varenda Svensson med bara ett milt filmintresse har ju dvd numera och får då sina filmer i widescreen istället för pan-and-scan, så vad är problemet? Jag tror inte mannen på gatan skulle uppröras nämnvärt om de gick över till brevlåda.

02 september, 2005 12:38  
Blogger Conan said...

Apropå det förresten, jag vill minnas att annars widescreen-duktiga SVT körde de första delarna av senaste säsongen av Six Feet Under i croppad 4:3. Sen inför del fyra eller däromkring förklarade sig hallåan (apropå att folk ring och klagat?) innan visningen med att "detta är formatet vi får programmet levererat i" vilket förstås lät väldigt lamt - men från och med nästa avsnitt var det widescreen igen.

Vilket kanske talar för tesen att det inte skiljer något i pris mellan fullscreen och widescreen utan att inköparen bestämmer (och att SVT i just det fallet bara klantat sig och beställt fel).

02 september, 2005 12:45  
Anonymous Kjell said...

Conan, KÖP HOUSE S1 PÅ DVD. En briljant box.

02 september, 2005 12:45  
Blogger Conan said...

Okej, okej! Tjata...
:-)

02 september, 2005 12:50  
Blogger 43 minuter said...

En intressant parentes i diskussionen är ju att Canal Plus körde piloten av "House" i går kväll i fullscreen, och inte i widescreen-format. Kändes en smula färglöst. För inte var det väl så att piloten gjordes i annat format än resten av serien?

02 september, 2005 13:10  
Anonymous Anonym said...

Är totalt fast vid serien "House"! Det finns ingen annan doktor som dr House! Och Hugh Laurie gör sin roll superbt ut i fingerspetsarna! Tyvärr har jag missat några avsnitt. Men om det nu börjar på svensk teve så kanske jag lyckas tajma in dom missade avsnitten!

Håller med om att SVT borde ha köpt in "House" direkt! Den är ju så himla bra!

20 juli, 2006 22:06  

Skicka en kommentar

<< Home